ПЛАНИРАНЕ НА ИНВЕСТИЦЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БИВОЛОФЕРМА

 

 

І. Примерен модул за създаване на биволоферма

 

1.     Дефиниране на основни въпроси, които трябва да вземе под внимание фермера, за да създаде печеливша биволовъдна ферма:

-         осигурена ли е реализация на продукцията, даваща рентабилност на производството;

-         има ли познания и опит фермерът в отглеждането на биволи; запознат ли е с биологичните особености на бивола, породите за мляко, физиологията на млекоотделяне и репродукцията, технологията на хранене и отглеждане на различни възрастови групи биволи, доенето, поведението на бивола и болести, от които най-често боледува;

-         разполага ли с консултант, на който може да разчита;

-         каква е възможността за собствено производство на фуражи; има ли необходимата техника за това и ако не, как смята да реши проблема;

-         разполага ли със собствена или наета земя за паша и фуражно производство; има ли в съседство с производствените помещения естествени водоизточници за разхлаждане на животните през лятото;

-         наясно ли е с направлението на производство – мляко, месо, разплодни животни;

-         може ли да си позволи финансово преработката на сурово мляко и месо, тъй като в биволовъдството предлагането на готови продукти на пазара е с доказана ефективност;

-         разполага ли с подходяща материална база, с оборудване за доене, почистване, обработка на фуражите, охлаждане и преработка на млякото.

Отговорите на повечето от горепосочените въпроси могат да се намерят в добре разработен бизнес-план, изготвен от самия фермер или от експерт-консултант.

 

2.     Стопанско значение и биологични особености на бивола

Биволът е селскостопанско животно, от което се произвеждат мляко и месо, а в някои страни се използва и като теглителна сила. Поради специфичните му особености, равнището на продуктивност и изискванията към условията на отглеждане е по-слабо разпространен от говедото.

-         Отглежда се в райони с по-топъл климат и достатъчно водни площи;

-         Характеризира се с боязливост и недоверчивост към непознати хора;

-         Биволът е къснозряло животно. Това пречи на ранното му включване в стопанско използване. Има по-продължителна бременност и по-дълъг сухостоен период от говедото и това намалява стопанската му ефективност. Не ражда всяка година, както останалите селскостопански животни;

 

-         Биволът не понася големите студове и горещини. Той е топлолюбиво и водолюбиво животно, затова се отглежда в райони с водни площи, в които лежи през горещите часове на деня;

-         Биволът притежава голяма сила, издържливост и жизненост.
В сравнение с говедото, той е по-устойчив на редица заразни болести, като туберкулоза, пироплазмоза, бруцелоза и др. Много рядко се наблюдават маститни заболявания и затова броят на соматичните клетки в млякото е по-малък. Левкозата, която е разпространена при говедата се среща много рядко при бивола. При повишена радиоактивност биволското мляко се отличава с най-ниско съдържание на радиоактивни елементи. Много по-устойчив е и на вътрешни и външни паразити и насекоми;

-         Характерна особеност на бивола е способността му да оползотворява грубите и малоценни фуражи. Добре приема слама, царевичак, нискокачествено сено. Пасе на мочурливи пасища с преобладаване на кисели треви. Способността му да се храни с различни видове фуражи, повечето от които са отпадъчни и вторични от друго основно производство, е голямо видово предимство;

-         Млечната продуктивност на бивола е по-ниска отколкото на говедото. Млякото се отличава с висок процент на сухо вещество, мастни вещества и белтъчини, лактоза, витамин А и С. Това повишава вкусовите качества и енергийната стойност на биволските млечни продукти;

-         Месото на бивола е по-богато на белтък, фосфор и желязо в сравнение с говеждото. На възрастните биволи е по-сухо, грубо влакнесто и твърдо и с по-ниски вкусови качества;

-         Бивола има добра аклиматизационна и адаптивна способност;

-         За разлика от говедата, биволите се използват за разплод по-продължително. Не са редки случаите на десет и повече лактации от една биволица.

 

3.     Планиране на ресурсите

3.1.Изисквания към производствените помещения – трябва да отговарят на зоохигиенните изисквания за отглеждане на биволи. Да са осигурени необходимите фронтове за хранене, поене, площ на едно животно и други.

3.2.Разчет на капацитета и състоянието на производствените помещения, машини, съоръжения, инвентар – в зависимост от това какъв процент от тях са собственост на фермера, трябва да се предвидят реално възможностите за закупуване или наемане на такива.

Колкото е по-голям броят на животните, които ще се отглеждат, толкова е по-съществена ролята на техниката – за доене, за почистване, за хранене, за охлаждане на млякото, за прибиране и преработка на фуражи.

При добре направен разчет, ще се създадат добри условия за работа, спестява се работна ръка и се произвежда по-качествена продукция /мляко с намален брой микроорганизми и соматични клетки/.

3.3.Трудови ресурси – за малки стопанства до десет биволици основно стадо, фермерът и неговото семейство могат сами да се справят с работата, като при нужда наемат сезонни работници по прибирането на фуражите. При по-големи ферми е наложително наемането на постоянни работници – гледачи, пастири, фуражири, механизатори, механици, специалисти. Техният брой ще бъде в зависимост от броя на животните във фермата. Разчета на заетите трябва да е направен така, че да се осигурява тяхната почивка и отпуски, т.е. да имат сменници. Наетите работници, ангажирани пряко с грижите на животните е задължително да имат познания, опит и правилно отношение към отглеждането на биволи. От гледача зависи създаването на условни рефлекси, които може да са положителни /да дава биволицата повече мляко/ или отрицателни /въобще да не даде мляко/. Честата смяна на персонала се отразява негативно върху млечната продуктивност.

3.4.Земя – за фуражно производство и за паша. Необходимо е min 10 дка на една биволица.

3.5.Финансови ресурси. Това е особено важен и труден момент в планирането. Най-добрият вариант е фермерът да започне със собствени средства извършването на инвестицията. Другият вариант е чрез кредит от ДФ”Земеделие”, Гаранционен фонд за микрокредидиране, банки или програми на различни организации /НПО/. Най-изгодния кредит за сега предлага ДФЗ по Програма ”Животновъдство”. Съществува и възможност инвестицията да бъде възвърната до 50%, ако фермера отговаря на условията и бъде одобрен за безвъзмездна финансова помощ по Програма САПАРД. Ограничените финансови ресурси са един от основните лимитиращи фактори за изграждане на ефективно стопанство.

3.6.Маркетингово проучване – необходимо е да се разполага с информация за пазара на биволски продукти и разплодни животни. Ако не може да се гарантира сигурна реализация, не трябва да се правят големи обеми производство.

 

4.     Технологични фактори – технология на отглеждане

4.1.Отглеждане на малачета през периода на бозаене.
От раждане, до 30 дневна възраст малачетата се отглеждат в индивидуални клетки. През лятото може клетките да са на открито, но през останалите сезони – вътре в помещенията. Над клетките може да се поставят лампи за поддържане на температура най-малко 16-18ºС. В по-големите ферми до профилакториума се обособява млечна кухня. Желателно е малачето да се отделя от майката веднага след раждането. След 20-ия ден се дава концентриран фураж, а след 30-ия – доброкачествено сено. От едномесечна до 6-месечна възраст малачетата се отглеждат групово боксово /по 10 бр. в бокс/. В по-големи групи по-трудно се следи бозаенето и по-едрите малачета избутват по-слабите и избозават млякото им. Млякото се дава в повечето случаи с групова поилка, на която се поставят съответният брой поилки, в зависимост от броя на малките. Концентрираните и грубите фуражи се залагат в ясли. За поене се използват корита, разположени между два бокса. Торът се почиства ръчно или с верижно-планков транспортьор.

4.2.Отглеждане на отбити женски малачета до 18 месечна възраст. Отбитите женски малачета се отглеждат групово боксово /по 15-20 в бокс/. На животното се осигурява по 2,5-3 кв.м. площ и по 0,50 м фронт за хранене. Към всеки бокс има дворче за разходка, като на едно малаче се осигурява 3,5 кв.м. площ. В единия край обикновено се изграждат навеси и ясли за залагане на концентрирания фураж. Торът се почиства най-вече механизирано с верижно-планков транспортьор.

4.3.Отглеждане на малакини над 18месечна възраст.
Малакините се отглеждат вързано през есенно-зимния сезон, оборно- пасищно в края на пролетта и където има условия /добри пасища и водопой/ - лагерно. Размерът на групата, обслужвана от един гледач е 50-60 животни. Необходимо е да има двор за разходка на малакините през студените дни. Важен момент при отглеждането на тази категория животни е навременното им заплождане при достигане на жива маса 370 кг. При лагерното отглеждане малакините са на паша, като при нужда допълнително се подхранват с концентриран фураж. Предварително се изграждат навеси и се поставят хранилки. През лагерния период малакините се осеменяват
повечето пъти естествено, тъй като няма възможност за прилагане на изкуствено осеменяване. На група от 40-50 животни са достатъчни 2 бика, като единия е със стадото 5 дни, след което се заменя с другия за същото време.

4.4.Отглеждане на дойни и сухостойни биволици.
Те се отглеждат в закрити помещения, вързани на ясла през зимата, и пасищно през лятото. Практикува се и свободно отглеждане най-вече когато доенето е в доилна зала и в биологичните ферми. Вътрешното разпределение се прави съобразно броя на животните, предвидената механизация на производствените процеси. При строителството на помещение основно правило е то да е топло, и подът - задължително тухлен. Тъй като биволиците често се изсипват при раждане, в единия край на редицата трябва да се направят легла с обратен наклон /около 15%/ и при нужда животните да се поставят там за предотвратяване на изсипването.
В помещението животните може да се разположат с глави към стената /при едноредово разположение/ или със срещуположно разположени глави. От това зависи и разположението на хранителната пътека. Втория начин позволява да се прилага механизирано хранене с фуражораздаващо ремарке и се използва в по- големите ферми. Към помещението трябва да се изградят дворчета, където биволиците да се разхождат. На едно животно трябва да се осигури 7-8 кв. м. През летните месеци на биволиците е необходимо да се осигури паша и естествени водоизточници, където да се къпят. В помещенията трябва да се създадат оптимални условия на отглеждане: температура 14-17°С, относителна влажност 65-80%.

 

4.5.Технологични норми

 

Категория и технология на

отглеждане

Необходима площ на едно животно

Фронт за хранене

Малачета до 3м. в групови боксове

1.5 кв.м.

0,25м.

Малачета от 3-6м. в групови боксове

1.8 кв.м.

0.35м

Малачета от 6-12м в групови боксове

2.5 кв.м.

0.40м.

Малакини от 12-18м в групови боксове

3.5 кв.м.

0.45м.

Малакини над 18м. в групови боксове

3.5 кв.м.

0.60м.

Малачета за угояване

2.5- 3 кв.м.

0.20-0.30м

 

 

 

 

Биволици

Малачета

Малакини

Дължина на леглото

200 см.

120 см.

200см.

Ширина на леглото

110 см

70 см

110 см

Ширина на яслата

70 см

60 см

70 см

Височина на яслата

50-55 см

25-30 см

30- 40 см

 

Технологични параметри

1.Продължителност на междуотелен период             415 дни

2.Сервиз период                                                                   90- 140 дни

3.Бременен период                                                               315 дни

4.Сухостоен период                                                             115 дни

5.Средна млечна продуктивност                                         1800- 2100 литра

6.Лактационен период                                                         280- 305 дни

7.Обща заплодяемост                                                          80%

8.Родени телета от 100биволици                                 80 бр.

9.Живо тегло при раждане                                          35 кг

10.Живо тегло на малачета

-         на 6м. възраст                                                         125 кг

-         на 12м. възраст                                                      260 кг

-         на 18м възраст                                                       370 кг

11.Възраст на заплождане на малакините                   18- 24 м

12.Живо тегло при заплождане                                  360- 380 кг

13.Среднодневен прираст                                                    600 г

14.Среден процент мастни вещества                                   7,5%

 

4.6.Хранене.
Необходимите фуражи по количества и видове се определят според броя, възрастта, живото тегло, продуктивността и физиологичното състояние. Биволите са по-непретенциозни по отношение на храненето в сравнение с кравите. В дажбите им може да се включат по-големи количества нискокачествени фуражи /слама, царевичак, нискокачествено сено/. Като резултат на това се получава по-евтина продукция. Нарушаването на режима на хранене се отразява повече върху млечната продуктивност отколкото при кравите. Грубите фуражи, с изключение на церевичака, ако не се подлагат на допълнителна обработка, могат да се изхранват цели. За да има нормален растеж при подрастващите, висока млечна и месна продуктивност при дойните биволици и угояваните животни е задължително осигуряването на необходимата енергия, протеин и минерални вещества чрез дажбите.

4.7.      Подходящапорода.
В България са познати породите Мурра, Нили-Рави, Джафарабади и Сурти. Най-подходящи се оказват кръстоските на местния български бивол с породата Мурра - породата Българска Мурра. Тя се отличава с висока млечна продуктивност. Добивът е средно 1600-2200 кг със 7,5-9,0% масленост и 150-198 кг млечно масло. Рекордът на породата за призната млечност е 5349 кг млечност, 6,64% масленост и 355,2 кг млечно масло. Вимето е много добре развито и оформено, коремно и с правилно разположени, средно големи цицки. Подходящи са за машинно доене. Живото тегло е 550-600 кг за биволиците и 700-800 кг за биволите. Репродуктивната способност се достига на 32-38 месеца на първо омалачване с 390-450 дни интервал между две омалачвания. Угоителната способност е 800-1000 г ср. дневен прираст при интензивно угояване, а при отделни животни от породата той достига 1200-1500 г. Живото тегло при клане е 400-500 кг, което бичетата доситгат на 16-19 месечна възраст. Кланичният рандеман е 49-55%, като закланият труп съдържа 81,51% месо и 18,49% кости. Българска Мурра е от най-високомлечните породи биволи в света, с отлична адаптационна способност при различни климатични условия.

Когато се избира животно за разплод, желателно е да се направи преценка по произход. Това може да стане във ферми където е извършван контрол на продуктивните качества и е водена племенна дейност.

 

 

4.8.Механизация.

-         Доене - доилна инсталация с гюмчета или централен млекопровод, доилна зала;

-         Почистване - верижно планков транспопортьор/ вътрешна и външна лента /или мотокултиватор с булдозерна лопата;

-         хранене - фуражораздаващо ремарке, фуражомелки за груби фуражи и зърно;

-         поене - автоматични поилки;

-         паша – електропастир.